Bierbrouwen
Recepten
Een deel van de recepten komen uit het grote recepten assortiment van de Amateur bier brouwers vereniging 't Wort Wat, kijk daar gerust rond voor meer recepten.
Het is de grootste amateur bier brouw vereniging van Nederland, kijk eens rond op hun website en wie weet is het wat voor je om lid te worden van die vereniging.
Bosun Bitter
Datum |
11 november 2018 |
Brouwer |
Theo van Eijden |
Klasse |
A |
Stijl |
Bitter |
Batch |
10 ltr |
Alcoholpercentage |
3.8% |
Begin-SG |
1036 |
Eind-SG |
1007 |
EBC (kleur) |
22.0 |
EBU (bitterheid) |
30.0 |
Brouwhuisefficiëntie |
78% |
Beschrijving
Het SG en het alcoholpercentage laat je denken dat dit een waterig bier is maar dat is niet zo. Door de maisch op een relatief hoge temperatuur en de toevoeging van de kristalmouten heeft dit bier een aangenaam mondgevoel. Het lage alcoholpercentage maakt dit tot een makkelijk bier waar je nog wel een volgende van kan pakken. Maisch de mouten in met een waterverhouding van 2,6 liter per kilo mout op een temperatuur van 68 graden en houd deze 1 uur aan. Regelmatig roeren voor een goede omzetting. Langzaam spoelen totdat je ongeveer 12 liter in je kookketel heb zitten. De totale kookduur is 60 minuten en voeg de hop toe volgens schema. Na de kook de eiwitten uitfilteren en overhevelen naar het gistvat. Afkoelen naar 18 graden en let op dat je goed belucht. Voeg de gist toe en laat de wort voor ongeveer 7 dagen vergisten, daarna overhevelen naar een mandfles en de temperatuur verlagen naar 5 graden, lager gedurende 14 dagen.
Recept
Ingrediënd |
Hoeveelheid |
Kooktijd |
Waarde |
Bijzonderheden |
Palemout |
1770 gr |
|
7 EBC |
|
Kristalmout |
58 gr |
|
20 EBC |
|
Kristalmout |
58 gr |
|
120 EBC |
|
Chocolademout |
40 gr |
|
800 EBC |
|
East Kent Goldings |
7 gr |
40 min |
5 a |
Bloemen |
Challenger hopbloemen |
7 gr |
40 min |
12 a |
Bloemen |
East Kent Goldings |
7 gr |
10 min |
5 a |
Bloemen |
Challenger hopbloemen |
7 gr |
10 min |
12 a |
Bloemen |
Wyeast 1098 British Ale |
1 zakje |
|
|
|
Maischwater |
5 ltr |
|
|
|
Spoelwater |
tot 12 ltr |
|
|
|
Bottelsuiker |
6 gr per ltr |
|
|
|
Maishschema
Temperatuur |
Tijd |
68° C |
60 min |
78° C |
5 min |
Kriebels
Brouwer |
Inkoopcommissie |
Klasse |
C |
Stijl |
Blond |
Batch |
10 ltr |
Kooktijd |
60 min |
Alcoholpercentage |
7.2% |
Begin-SG |
1066 |
Eind-SG |
1015 |
EBC (kleur) |
21.0 |
EBU (bitterheid) |
18.0 |
Brouwhuisefficiëntie |
75% |
Beschrijving
Om nog een kleine honing toets in de smaak toe te voegen kan je ongeveer helft van de bottelsuiker vervangen door honing. Dit levert een iets complexere smaak op. Door de witbier gist blijft dit bier een tweeschijn tot mistige oranje kleur houden. Als je liever met droge gist brouwt dan is de Safbrew WB-06 een goede vervanger voor de Wyeast 3944. Een lekker kruidig bier dat met een frisse afdronk ontzettend lekker weg hevelt.
Recept
Ingrediënd |
Hoeveelheid |
Kooktijd |
Waarde |
Bijzonderheden |
Palemout |
2200 gr |
|
7 EBC |
|
Cara Munichmout |
120 gr |
|
120 EBC |
|
Aromamout |
60 gr |
|
50 EBC |
|
Brouwsuiker |
500 gr |
|
|
|
East Kent Goldings |
8 gr |
60 min |
7.5 a |
Bloemen |
Saaz hop |
7 gr |
15 min |
4.1 a |
Bloemen |
Sinaasappelschil gedroogd |
7 gr |
5 min |
|
|
Paradijszaad |
1 gr |
5 min |
|
|
Wyeast 3944 Belgium White |
1 zakje |
|
|
|
Maischwater |
12 ltr |
|
|
|
Spoelwater |
6.6 ltr |
|
|
|
Bottelsuiker |
6 gr per ltr |
|
|
|
Maishschema
Temperatuur |
Tijd |
71° C |
0 min |
67° C |
60 min |
78° C |
2 min |
New England American Pale Ale
Datum |
5 november 2018 |
Brouwer |
Theo van Eijden |
Klasse |
A |
Stijl |
American Pale Ale |
Batch |
10 ltr |
Kooktijd |
60 min |
Alcoholpercentage |
5% |
Begin-SG |
1052 |
Eind-SG |
1014 |
EBC (kleur) |
12.0 |
EBU (bitterheid) |
24.0 |
Brouwhuisefficiëntie |
78% |
Beschrijving
Dit recept maakt gebruik van First Wort Hop, afgekort FWH. Deze hop wordt tijdens het spoelen aan de wort in de kookketel toegevoegd. Deze wort is dan nog niet aan de kook. Bij de IBU berekeningen gaat met bij FWH uit dat deze vergelijkbaar is met een hopgift die 20 minuten kookt. Maak je bij dit recept geen zorgen om de IBU waarde, negeer alle berekeningen die je in verschillende recepten en berekeningsmethodes kan maken. Maisch de mout in één stap in bij 69 graden gedurende 90 minuten. Uitmaischen bij 76 graden gedurende 5 minuten. Spoel de suikers uit met spoelwater van pH 5,3 en spoel door totdat er ongeveer 12 liter in je kookketel zit. Dit is om de verliezen tijdens koken en vergisten te compenseren. Voeg de kookhop toe als First Wort Hop, dus tijdens het spoelen. Kook gedurende 60 minuten, de hop aan het einde van de kook toevoegen als de wort is afgekoeld naar 80 graden en dan deze 30 minuten laten trekken. Filter de wort en koel deze verder af naar 19 graden en start de vergisting. Als de hoofdvergisting is gestart, 24 uur later de eerste dry-hop gift toevoegen. Deze nog 7 dagen laten door vergisten, daarna de tweede dry-hop gift toevoegen. Dit nog eens 3 dagen laten staan daarna overhevelen naar een mandfles voor de lagering. De temperatuur bij lagering zo laag mogelijk houden, 5 graden. Bottel het bier met 7 gramsuiker per liter.
Recept
Ingrediënd |
Hoeveelheid |
Kooktijd |
Waarde |
Bijzonderheden |
Pilsmout |
400 gr |
|
3 EBC |
|
Palemout |
400 gr |
|
5 EBC |
|
Tarwemout |
240 gr |
|
4 EBC |
|
Havervlokken |
240 gr |
|
2 EBC |
|
Cara Pilsmout |
240 gr |
|
3 EBC |
|
Honey-biscuit malt |
90 gr |
|
|
|
Amarillo |
10.4 gr |
60 min |
8 a |
Bloemen |
Amarillo |
20.8 gr |
5 min |
8 a |
Bloemen |
Citra |
10.4 gr |
30 min |
14.4 a |
Bloemen |
Mosaic |
10.4 gr |
30 min |
12.1 |
Bloemen |
Citra |
10.4 gr |
dry hop dag 1 all |
14.4 a |
Bloemen |
Mosaic |
10.4 gr |
dry hop dag 1 all |
12.1 |
Bloemen |
Citra |
10.4 gr |
dry hop dag 3 all |
14.4 a |
Bloemen |
Mosaic |
10.4 gr |
dry hop dag 3 all |
12.1 |
Bloemen |
Wyeast 1318 London Ale III |
1 zakje |
|
|
|
Maischwater |
3.7 ltr |
|
|
|
Spoelwater |
tot 12 ltr |
|
|
|
Bottelsuiker |
7 gr per ltr |
|
|
|
Maishschema
Temperatuur |
Tijd |
69° C |
60 min |
90° C |
5 min |
Oerbock
Brouwer |
Louis van Velthoven |
Klasse |
D |
Stijl |
Bokbier |
Batch |
10 ltr |
Kooktijd |
90 min |
Begin-SG |
1063 |
EBC (kleur) |
70.0 |
EBU (bitterheid) |
28.1 |
Brouwhuisefficiëntie |
78% |
Beschrijving
Deze maand een pakket voor het maken van een oerbock. Referentiebier hiervoor is de Einbecker Ur-Bock Dunkel. In het recept ben ik uitgegaan van de 3 staps maischdecoctie methode. Vroeger werd de decoctie methode veel gebruikt. En nu nog wordt in Duitsland met deze methode bier gemaakt. Overigens gaan steeds meer brouwerijen over van decoctie naar infusie. Voor brouwerijen betekent dit een flinke kostenbesparing. De decoctie methode kost namelijk aanmerkelijk meer energie dan de infusiemethode en is arbeidsintensiever. Een ander nadeel van de decoctiemethode is de kans op smaakafwijkingen door oxidatie in je bier, die vooral veroorzaakt wordt door het over en weer overscheppen van het beslag. Een voordeel van de decoctie methode is het gunstige effect op de smaak van het bier. Je kookt namelijk een deel van de maisch en daardoor extraheer je allerlei smaakjes die je bij infusie niet extraheert. Bij deze methode van maischen is een tweede pan vereist om de deelmaisch op te kunnen warmen. Deze manier van maischen duurt langer dan de bij de meeste brouwers bekende stijgende infusiemethode. Vorig jaar heb ik dit bier gemaakt met de decoctie methode en kwam op een totale maischtijd van 5 uur uit. Ik heb het recept ook uitgewerkt zodat het bier met de stijgende infusie methode gemaakt kan worden.
Dit voor de brouwers die:
- niet met 2 pannen willen of kunnen werken,
- voor de brouwers die niet voor de langere maischtijd willen gaan en
- voor de brouwers die zowel de decoctie als de infusie methode willen gebruiken om uit te proberen wat voor een verschil dit bij het uiteindelijke bier oplevert. De ingrediënten, de hopgiftes en de gebruikte gist zijn in beide gevallen gelijk. En nu maar hopen dat beide maischmethodes gebruikt gaan worden. Voor de vergisting maken we gebruik van de Wyeast 1338 European Ale. Het s.g. zal uitkomen op 1060-1065, de kleur op 70 EBC en de bitterheid op 28,1 EBU.
De decoctiemethode
Maischwater: 8 liter, aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4.
Maisch in bij 37 ºC en laat 10 minuten rusten.
1e deelmaisch:
- Neem één derde van de dikmaisch uit de pan, verwarm dit naar 53 ºC en laat het 10 minuten rusten. Verwarm dit deel door naar 65°C en laat weer 10 minuten rusten.
- Verwarm weer door naar 72°C, rusttijd weer 10 minuten.
- Verwarm nu door naar 100°C en houd de temperatuur 5 minuten aan.
- Meng de 2 maischdelen en breng de temperatuur naar 53°C. Laat 5 minuten rusten.
2e deelmaisch:
- Neem weer één derde van de dikmaisch uit de pan. Verwarm in stappen naar 65°C
- en 72°C. Houd telkens 10 minuten rusttijd aan. Verwarm door naar 100°C,
- houd de temperatuur 5 minuten aan.
- Meng de 2 maischdelen en breng de temperatuur naar 65°C. Laat 5 minuten rusten.
2e deelmaisch:
- Neem weer één derde van de dikmaisch uit de pan. Verwarm in stappen naar 72°C.
- Houd nu een rusttijd van 20 minuten aan en verwarm door naar 100°C.
- Temperatuur 5 minuten aanhouden.
- Meng de 2 maischdelen en breng de temperatuur naar 72°C. Laat 20 minuten rusten.
- Verwarm nu door naar 78°C en spoel met 8 liter van ca. 80°C.
- Kook nu 90 minuten
- Voeg 7 gram Tettnanger en 7 gram Hallertau toe aan het begin van de kooktijd,
- 13 gram Tettnanger en 13 gram Hallertau toevoegen na 30 minuten koken en
- 7 gram Tettnanger en 7 gram Hallertau toevoegen na 75 minuten.
- Filteren en koelen.
- Voeg vervolgens de giststarter toe.
- Het begin sg moet worden 1060-1065.
Recept
Ingrediënd |
Hoeveelheid |
Kooktijd |
Waarde |
Bijzonderheden |
Munichmout |
2200 gr |
|
15 EBC |
|
Pilsmout |
230 gr |
|
3 EBC |
|
Caramout |
230 gr |
|
120 EBC |
|
Zwarte mout |
25 gr |
|
1200 EBC |
|
Tettnanger |
7 gr |
90 min |
4.3 a |
Bloemen |
Hallertau Hersbrücker |
7 gr |
90 min |
2 a |
Bloemen |
Tettnanger |
13 gr |
60 min |
4.3 a |
Bloemen |
Hallertau Hersbrücker |
13 gr |
60 min |
2 a |
Bloemen |
Tettnanger |
7 gr |
15 min |
4.3 a |
Bloemen |
Hallertau Hersbrücker |
7 gr |
15 min |
2 a |
Bloemen |
Wyeast 1338 European ale |
1 zakje |
|
|
|
Maischwater |
8 ltr |
|
|
|
Spoelwater |
tot 12 ltr |
|
|
|
Bottelsuiker |
6 gr per ltr |
|
|
|
Maishschema
Temperatuur |
Tijd |
53° C |
20 min |
65° C |
20 min |
72° C |
45 min |
78° C |
5 min |
Witte Engel Pils
Brouwer |
Henk Blonk |
Klasse |
A |
Stijl |
Pilsner |
Batch |
20 ltr |
Kooktijd |
90 min |
Alcoholpercentage |
6.0% |
Begin-SG |
1058 |
Eind-SG |
1011 |
EBC (kleur) |
8.0 |
EBU (bitterheid) |
32.1 |
Brouwhuisefficiëntie |
75% |
Beschrijving
Een simpele lekkere wegdrinker met een fijne bitter. Het recept is simpel uit te voeren maar het vergisten moet wel op de juiste temperatuur worden uitgevoerd.
Vergisting voor minimaal 10 dagen op 12°C.
Lageren voor 10 tot 15 dagen op 2°C.
Recept
Ingrediënd |
Hoeveelheid |
Kooktijd |
Waarde |
Bijzonderheden |
Pilsmout |
5050 gr |
|
3 EBC |
|
Cara-pils |
200 gr |
|
4 EBC |
|
Hallertauer |
30 gr |
90 min |
4.8% |
Pellets |
Perle |
40 gr |
5 min |
8% |
Pellets |
Iers moss |
4 gr |
10 min |
|
|
SafLager West European Lager |
2 zakjes |
|
|
|
Maischwater |
20 ltr |
|
|
|
Spoelwater |
tot 24 ltr |
|
|
|
Bottelsuiker |
7 gr per ltr |
|
|
|
Maishschema
Temperatuur |
Tijd |
65° C |
60 min |
75° C |
10 min |